Mutlu Çiftlerin Tartışma Reçetesi

Kavgalar ilişkilerin tuzu biberi deriz.. Yani tartışma olmayan ilişki olmaz. Bir ilişkide hiç tartışma yoksa bu da iyiye işaret değildir; çünkü, çok büyük ihtimalle sorunlar konuşulmuyordur, hasır altı ediliyordur.

Doğru, kavganın değil ama tartışmanın iyi bir şey olduğunu da savunuyorum. Bambaşka insanlar olarak tabi ki farklı alışkanlıklarımız, doğrularımız, kişiliğimiz ve ihtiyaçlarımız var. İki insanın aynı anda aynı şeyi düşünmesi, aynı şeyi istemesi pek mümkün değil. İşte bu gerçeklikten yola çıkacak olursak, tartışmalar birbirimizi daha iyi tanımayı, bakış açılarımızı anlamayı, ortak çözümler bulmayı ve ilişkinin gelişmesini sağlar. Bununla birlikte çok sık tartışmak, tartışmaların çok uzun sürmesi, tartışma içinde seslerin çok yükselmesi, kırıcı ifadelerin telaffuz edilmesi ise oldukça yıpratıcıdır. İlişkilerinde bu
sorunları yaşayanların hayattan aldıkları genel doyum azalır ve gergin bir ruh haline bürünmeleri ihtimali de oldukça yüksektir.

Uzun süren saygın ve güvenilir laboratuvar araştırmalarıyla çiftleri araştıran Gottman Enstitüsü mutlu çiftlerin de tartışma yaşadıkları ve tartıştıkları konuların %69’unun çözülemez konular olduğu sonucuna ulaşmış. Yani partnerinizin dağınıklığı sürekli bir sorun oluşturuyor ve tartışmalara yol açıyorsa bilin ki bu durum her zaman yaşantının bir parçası olacak. Çözülemez problemlere sahip mutlu çiftler ne yapıyorlar da tartışmalara ve problemlerin çözülmemesine rağmen hala mutlular sorusu burada önem kazanıyor. Tartışma zaten olması gereken bir unsursa o zaman iş tartışmanın adabını konuşmaya kalıyor, çünkü biliyoruz ki tartışmanın sıklığı değil, tartışmanın nasıl gerçekleştiğidir belirleyici olan.

Son söz: Kimse kendisiyle ilgili olumsuz eleştirileri uzun uzun dinlemekten hoşlanmaz. Şikayetimizi mümkün olduğunca kısa ve öz anlatmayı, eski yüklerden kurtulup sadece o an yaşanan olaya odaklanmayı öneriyorum. “Zaten bana böyle şeyleri hiç haber vermiyorsun” demek yerine, “bu gelişmeyi şimdi duyduğuma içerledim, bu kadar önemli konuyu senden daha önce duymak isterim” demek bizi daha kolay istediğimiz sonuca götürür.

En çok kırdıklarımız en değer verdiklerimiz oluyor bazen. Sorunsa tartışmak değil hiçbir zaman. Tartışırken kullandığımız üslup, takındığımız tavır. Tartışmada üsluba ve tavra dikkat etmeyi ise en değerlilerimiz hak ediyor olsa gerek.

Özge Berçin
Psikolog – Profesyonel Koç ve Eğitmen