fbpx

İlişkilerde Güvensizliği Aşmanın 7 yolu

‘’Farkında olmadan sevgilimin telefonunu karıştırırken buluyorum kendimi.’’ Diyor Ahmet. ‘’ Şu anki sevgilim çok cana yakın, sakin ve dürüst biri ancak ben yine de emin olamıyorum. Eğer sevgilimin hareketlerinde bir değişiklik olursa hemen panikliyorum. Acaba beni terk etmeye mi karar verdi? Hayatında bir başkası mı var?’’ Ahmet daha önceki sevgilisi tarafından aldatılmıştı ve yeni birlikteliğinde çatlaklar oluşturduğunun farkındaydı. Yakın bir ilişkide, hepimiz kendimizi duygusal açıdan savunmasız ve kırılgan hissederiz. Özellikle daha önceki ilişkimizde hayal kırıklığına uğradıysak.

Beni üzecek mi?

Acaba onu üzecek bir şey mi yaptım?

Sonsuza dek sürer mi?

Tipik güvensizlik sorularıdır. Güvensiz kişiler ilişkilerinde çok bağımlı ve yapışkan olurlar. Bu durumun kendisi de ilişkinin başlıca sorunu olur. Kaygılı olduğumuzda her yerde bir problem aramaya başlarız. Her an bozulabilecek bir cep telefona sahip olduğunuzu düşünün. Sürekli hatanın nereden kaynaklanacağını düşünür ve olmasın diye önlemler almaya çalışırız. Güvensiz kişiler de ilişkilerini bu şekilde yaşarlar. En ufak aksiliği ilerideki büyük bir problemin habercisi olarak görebilirler. Bu yüzden bu tarz sorunlara, nükleer enerji patlaması gibi tepki verirler. Mesela, telefonlarının açılmamasını aldatılma işareti olarak görebilirler.

1-Gerçek ile Hayali Karıştırmayın: Kafanızda bir felaket senaryosu oluşturup onun hayalini kurmayın. Kötü düşüncelerin aklımıza gelmesini engelleyemeyebiliriz, ancak o düşünceleri görselleştirip zenginleştirmek bizim elimizde. İşin özeti, hep yazıp, hep oynamayın. Beyin hayal ile gerçeği karıştırabiliyor. Sürekli sevgilinizi biriyle hayal etmek, kendinizi buna hazırlamak, yararlı değil zararlıdır.

2-Belirsizliğe Karşı Olan Tutumunuzu Değiştirin: Kesinlik aramayın. Daha az kontrol etme isteği duyarsınız. ‘’ Bu ilişki, tam olarak benim istediğim gibi olmalı’’ yanılgısına düşmeyin. Güvensizliğin ilişkiye yansıması ‘kesinlik’ ihtiyacını doğurur. Ayrıca güvensizlik dipsiz bir kuyu gibidir. Belirsizliğe olan tahammülsüzlük gittikçe devam eder. İlişkinizi yetiştirdiğiniz bir canlı gibi düşünün, kendine has karakteri olan. Çok sıkarsanız, müdahale ederseniz özgüvensiz, sağlıksız, bağımlı bir ilişki geliştirmiş olursunuz. Bir başka yönden bakacak olursak, kendine güvenen insanların belirsizliğe olan tahammülleri oldukça yüksektir.

3-İlişkinize Nefes Almak için Zaman Verin: İlişkinizin renginin güzel olması için, kendi renginizi kaybetmemeniz gerekir. Kişisel gelişiminize, arkadaşlarınıza ve ailenize zaman ayırmaktan vazgeçmeyin. Sizi siz yapan değerleri koruyun. ‘’Sürekli sevgilimle olmak istiyorum, her şeyi onunla güzel’’ diyorsanız bu işte bir yanlışlık var, fark edin. Kendinizde eksik olanı sorgulayın ve o boşluğu ilişkinizle değil, bireysel çabanızla doldurun. Tüm bunların yanı sıra partnerinizin kişisel zaman ihtiyacına saygı gösterin.

4-Kendinizi Korumaya Çalışmayın: Kaygılı kişiler kendilerine yüksek duvarlar kurarlar ve o sonra o duvarların içerisinde tek başlarına kalırlar. Terk edilmekten korktuğunuz için terk etmeyin. Var olmayan problemler için kendinizi hazırlamayın. Bir sorun çıkarsa o zaman düşünün. Ölüsü olan bir gün, delisi olan her gün ağlarmış. Her gün acı çekmeye ne gerek var. Olacağı varsa olsun.

5-Akıl Okumayı Bırakın: Eğer özel güçleriniz yoksa, lütfen karşınızdaki insanların ne düşündüğünü anladığınızı iddia etmeyin. Söylenen her şeyin altında önemli bir şey yoktur. Birçok insan susarak rahatlar. Sürekli partnerinizin ne düşündüğünü sormak ya da tahmin yürütmek bunaltır. Özellikle altıncı hissim çok kuvvetlidir, muhabbetinden uzak durun.

7-Mükemmel diye bir şey yoktur: Biri tam anlamıyla güvenilir ya da güvenilmez değildir. Herkesin kendine has özellikleri var. –Ya hep, -ya hiç diye bir şey yoktur. Kişiliğini değil, hareketlerinin güvenilirliğini sorgulayın. Mesela para harcama konusunda güvenilmez olan bir kişi, söz tutma konusunda çok güvenilir olabilir. Kişileri birimlere ayırıp değerlendirin.

8-Aptal Yerine Konmaktan Korkmayın: Kimse küçük düşürülmek istemez, aynı zamanda kimse mutsuz da olmak istemez. Sizin önceliğiniz nedir? Aptal yerine konmaktan korktuğunuz için ilişkinizi baltalamak mı? Yoksa, istenmeyen sonuçları cebe koyup mutluluğa oynamak mı? Partneriniz sizi kaybetmeyi göze alarak sizi üzecek davranışlarda bulunuyorsa, bu sizi aptal yapmaz. Onu değersiz yapar.

Uzm. Psk. Merve Özgüven

Mesaj
1
Salt Psikoloji Enstitüsü'ne hoşgeldiniz! Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button