fbpx

DUYGUSAL YORGUNLUK

Stres birikmesi nedeniyle duygusal olarak tükenmiş veya duygusal olarak yorgun hissetme durumudur. Nasıl hissettiğinize neyin sebep olduğunu bile bilmiyor olabilirsiniz. Hayatta olanları kontrol edemediğinizi veya güçlerinizin olmadığını düşünebilir kendinizi sanki “sıkışmış” ya da “kapana kısılmış” gibi hissedebilirsiniz. Duygusal olarak bitkinsinizdir yani duygusal yorgunluk yaşıyor olabilirsiniz. Hele bir de enerji eksikliği, yeterince uykuyu alamama ve motivasyon azlığı yaşıyorsanız duygusal yorgunluğun üstesinden gelmeniz daha da zorlaşabilir.

Duygusal yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklıdır. Fiziksel olarak yorgun olduğunuzda bilirsiniz ki yatıp uyuduğunuzda ve biraz dinlendiğinizde kendinizi iyi hissedersiniz. Fakat duygusal yorgunluk yaşadığınızda, tüm gün boyunca hiç kalkmadan yatmış da olsanız hala yeterli enerjiniz yokmuş gibi hissetmenin yanı sıra zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak bir yorgunluk hali hala devam eder.

Duygusal Yorgunluğun Belirtileri

Uzun süreli stres yaşayan herkes duygusal olarak tükenebilir ve bunalabilir. Hele de zor zamanlardan geçiyorsanız duygusal yorgunluk siz farkına varamadan gelişmiş olabilir. Aşağıdaki belirtilere bakarak kendinizde duygusal yorgunluk olup olmadığını anlayabilirsiniz

Duygusal belirtiler

Kaygı

İlgisizlik

Depresyon

Umutsuz hissetmek

Güçsüz veya kapana kısılmış hissetmek

Sinirlilik

Motivasyon eksikliği

Sinirlilik

Ağlama

Fiziksel belirtiler

Yorgunluk

Baş ağrısı

İştahsızlık

Ağrılı kaslar veya kas gerginliği

Performans ile ilgili belirtiler

İşleri son teslim tarihine yetiştirememe

Düşük verimlilik

Daha fazla devamsızlık

Kötü iş performansı

Etkileşim ve tutumda kötüleşme

Duygusal Yorgunluktan Kurtulmanın Yolları

Duygusal yorgunluğu ortadan kaldırmak ya da belirtileri hafifletmek için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz. Bunları yapmak ve bazı alışkanlıkları değiştirmek ilk başta kolay olmayacaktır belki ancak sağlıklı alışkanlıkları edinmeye başladıkça bunun giderek kolaylaştığını fark edebilirsiniz. Günlük alışkanlıklarda yapılacak küçük değişiklikler kendinizde gözlemlediğiniz belirtileri yönetmenize ve duygusal yorgunluğu önlemenize de yardımcı olur. İnsanlar zihin ile bedenin birbirinden ayrılmaz şeyler olduğunu her zaman içgüdüsel bir biçimde bilir. Değişimler için reçeteler dışarıdan gelse de, dönüşüm içeride başlar. Kitap, TV, uzmanlar, aile, arkadaş, tanıdık gibi farklı kanallardan önerilen bir sürü reçete karşımıza çıkar. Reçeteler, bir şeylerin tamir edilmesi gerektiğini varsayar, dönüşüm ise kendimize, zihnimize ve bedenimizin işleyişine dair içgörü geliştirerek var olan içsel onarım sürecini devreye koymamızla ilgilidir.

Duygusal yorgunluğun üstesinden gelebilmek için dönüşümü başlatmaya karar verdiğinizde şunları yapın: Stresi ortadan kaldırmak, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklarınıza sınır getirmek, uyku rutininizi düzenlemek, yoga, meditasyon, nefes egzersizi, doğada yürüyüş, duygu ve düşünceleri yazıya dökmek gibi farkındalık alıştırmaları yapmak, aile, arkadaş, sevdiklerimiz gibi bizim için güvenilir olan kişilerle bağlantı kurmak, tatile çıkmak, sinemaya gitmek gibi aktivitelere zaman ayırarak kendimize mola verdirmek ve son olarak stresli durumlarla baş etme becerileri konusunda bir profesyonelden destek almak.

Esen kalın…

KAYNAK: www.mayoclinichealthsystem.org

M. Melis KAYA

Sosyal Hizmet Uzmanı (MSW)
Aile Danışmanı
Avrupa Akredite EMDR Uygulayıcısı (Practitioner)

Mesaj
1
Salt Psikoloji Enstitüsü'ne hoşgeldiniz! Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button