Yukarıdaki resim, sosyal medyada hem annenin hem de bebeğin beyninde aynı bölgelerde aynı sinyallerin meydana geldiği, dokunmanın ebeveyn ve bebek arasındaki bağı güçlendirdiği, oksitosin ve serotonin salınımını arttırdığı bu yüzden de sık sık sarılmanın, kucaklamanın ve öpmenin iyi olacağı yönünde mesaj vermek üzere kullanılan bir resim.
Sık sarılmanın, kucaklamanın ve öpmenin iyi olacağı bilgileri her ne kadar doğru olsa da kullanılan resim üzerinde renklendirmeleri sonradan yapılmış sahte bir resimdir. Resmin orjinali ise aşağıdadır. MIT’nin Beyin ve Bilişsel Bilimler bölümünde çalışan bilim insanı Rebecca Saxe, MR görüntüleme yöntemiyle kendisinin ve bebeğinin görüntüsünü çekerek Aralık 2015’de bir dergide bulguları ile birlikte yayınlamıştır.
Bazı insanlar için bu görüntü, insanların kırılganlığının rahatsız edici bir hatırlatıcısı gibi yorumlanırken bazıları için ise iki figürün kıyafetleri, saçları ve yüzleri görünmezken evrensel hale gelen ve tarihin herhangi bir zamanında veya herhangi bir yerinde herhangi bir insan anne ve çocuk olabileceği şeklinde yorumlanabilir. Yine de birçok kişi basitçe bebeğin beyninin annesinden farklı olmasıyla büyülenmiş. Bebeğin beyni annenin beynine göre daha küçük, daha pürüzsüz ve kelimenin tam anlamıyla daha karanlıK, çünkü daha az beyaz madde var.
Rebecca Saxe, bir nörobilimci. Laboratuarında, çocukların beyin aktivitelerinin nasıl değiştiğini gözlemledikleri bazı araştırmalar yürütmektedir. Araştırmasının temelindeki asıl amaç; çocukların başkalarının düşüncelerini nasıl düşündüklerini araştırmak olarak açıklıyor. Rebecca Saxe ve ekibi bebeklerin ve yetişkinlerin beyinlerinin görsel bilgiye nasıl tepki verdiğine dair bazı şaşırtıcı benzerlikler ve bazı ilginç farklılıklar buluyor. Bir noktada zihnin en erken başlangıçlarını anlamaya yönelik bu bulgular sayesinde yetişkinlerde ve çocuklarda beyin aktivitelerini incelemeye yönelik önemli bir adım atılmış oluyor. Son olarak Rebecca Saxe, bir anne ve bebeğinden oluşan bu görüntünün kendisi için anlamını biraz farklı yorumluyor. Görüntü sevginin, masumiyetin, güzelliğin ve doğurganlığın güçlü bir sembolü olarak tanımlanıyor olsa da Rebecca Saxe’ın bu çalışmadaki asıl amacı bu değil. Genellikle anneliğe ait bu kavramların toplumlarda anne ile ilgili değerleri ve onları somutlaştıran kadınlara karşı saygı duyma sebebi sayılsa da, araştırma ve zekâ, ilerleme ve güç gibi bilimsel alandaki değerlere karşıt olarak algılandıklarını düşünüyor. Bu yüzden nörobilimci olarak zekâ, ilerleme ve güç imajını yaratmayı amaçladığını ifade etse de küçük oğlu ile birlikte tüpün içinde kıvrılarak çektiği bu görüntü, istemese de anne ve bebek arasındaki sevginin, şefkatin ve bağlanmanın simgesi haline geliyor.
M. Melis KAYA
Sosyal Hizmet Uzmanı (MSW)
Aile Danışmanı
Avrupa Akredite EMDR Uygulayıcısı (Practitioner)
Yararlanılan kaynak: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/why–captured-MRI-mother-child-180957207/