Çocuklar çevrelerindeki dünyayı çok daha derin hissederler. Örneğin, yetişkinler için birlikte zaman geçirmek kavramı basitçe biriyle birlikte olmak anlamına gelir. Çocuklar için sadece sevdiklerinin yanında olması değil, duygusal temas da önemlidir. Bir çocuk için sadece ebeveyninin yanında olması değil aynı zamanda onunla iletişime geçmesi demektir.
Çocukların mutlu hissetmeleri için gün boyunca onlara çok fazla zaman ayırmaya gerek yoktur. Gerçekten ihtiyaç duyulduğunda çocuğa üç dakika vermek yeterlidir. Buna da kaliteli zaman geçirmek denir. Bu zaman diliminde çocuğun beyni bilgiyi özümser ve işler.
Çocuk için sadece ebeveynin varlığı değil, onunla doğrudan temas da önemlidir.
Psikoloji biliminde “üç dakika” kuralı vardır. Ebeveynler bu kuralı yerine getirmeye başladıklarında, çocukla ilişkilerinin de daha iyiye doğru değiştiğini fark etmeye başlarlar.
“İlk üç dakika” kuralı, çocuğu her zaman, sanki uzun yıllar birbirinizi görmemişsiniz gibi büyük bir sevinçle selamlamaktır. Ayrıca marketten ekmek almak için dönmüş olmanız veya işten eve dönmeniz de önemli değil. Genellikle çocuk sizinle paylaşmak istediği her şeyi, buluşmanın ilk dakikalarında “paylaşır”, bu zaman dilimini güzel değerlendirmek oldukça önemlidir.
Sizinle buluşmanın ilk dakikalarında çocuk, o gün hafızasına kaydettiği mesajları size verebilir.
“İlk üç dakika” kuralını sezgisel olarak uygulayan ebeveynleri hemen fark edeceksiniz. Örneğin okuldan bir çocuk alırken hep gözlerinin hizasına kadar çömelirler, çocukla buluştuklarında ona sarılırlar ve onu özlediklerini söylerler. Diğer ebeveynler çocuğu elinden tutarak, telefonla konuşurken “hadi gidelim” diyorlar.
İşten eve geldiğinizde, hemen tüm dikkatinizi çocuğa verin. Yanına oturmak, gününü sormak ve dinlemek için birkaç dakikanız var. Sonra yemeğe gidecek ve haberleri izleyeceksiniz.
ÖNEMLİ OLAN ÇOCUKLA GEÇİRİLEN ZAMANIN SÜRESİ DEĞİL, DUYGUSAL YAKINLIK KURMAKTIR.
Bazen birkaç dakikalık ilgili bir iletişim, çocuğunuz için sizinle birlikte geçirilen bir günden çok daha fazlasını ifade eder. Her zaman etrafta koşuşturmamız ve meşgul olmamız, bunu onların iyiliği için yaptığımıza inansak bile çocuklarımızı kesinlikle mutlu etmeyecektir.
Elbette ebeveynlerin çocuklarıyla her zaman birlikte oynayacak zamanları yoktur, ancak böyle anlarda ebeveynler sadece çocuğun istediklerini yerine getirirler. Bu zaman için çocuğa seçenekler sunulmamalı. Unutulmamalıdır ki zaman uçup gidiyor, oğullarınız ve kızlarınız hızla büyüyor. Bu yüzden zaman kaybetmeden onlarla şimdi güvenli bir ilişki kurulmaya başlanmalıdır.
“İlk üç dakika” kuralı ailenize fayda sağlayacaktır.
Klinik psikolog Olha Savchenkova Tufan
ПРАВИЛО ТРЁХ МИНУТ
Дети гораздо тоньше чувствуют окружающий мир. Например, понятие проводить время вместе, для нас, взрослых, означает просто находиться с кем-то рядом. Для детей же важно не просто присутствие с ними рядом близкого человека, а эмоциональный контакт. Общение, когда взрослый откладываете все свои дела с единственной целью – уделить время ребенку.
Для того, чтобы дети чувствовали себя счастливыми, вовсе не нужно уделять им массу времени на протяжении дня. Достаточно лишь уделять ребенку по три минуты, когда это действительно нужно. Именно за такой промежуток времени мозг малыша способен усвоить и обработать информацию.
Для ребенка важно не только присутствие родителя, но и непосредственный контакт с ним.
Есть такое важное правило – правило “трёх минут”. Когда родители в семье начинают выполнять это правило, то замечают, что оно очень многое меняет в отношениях к лучшему.
Правило “первых трёх минут” заключается в том, чтобы всегда встречать ребенка с такой огромной радостью, как будто вы не виделись уже много, много лет. И не важно, вы вернулись из магазина, в который выбегали за хлебом, или пришли домой с работы. Обычно всё, чем с вами хочет поделиться ребенок, он “выдает” в первые минуты встречи, именно в этом заключается важность не упустить это время.
В первые минуты встречи с вами ребенок выплескивает практически всю зафиксированную в его памяти информацию.
Вы сразу заметите тех родителей, которые интуитивно выполняют правило “первых трёх минут”. Например, забирая ребенка со школы, они всегда приседают на уровень его глаз, обнимают при встрече и говорят, что по нему соскучились. В то время как другие родители просто берут ребенка за руку, говорят “пошли”, разговаривая при этом по телефону.
Приходя с работы, сразу обращайте все внимание на ребенка. Вы имеете несколько минут для того, чтобы сесть рядом возле него, расспросить о его дне и выслушать. Потом уже пойдете ужинать и смотреть новости.
ВАЖНО НЕ КОЛИЧЕСТВО ВРЕМЕНИ,
А ЭМОЦИОНАЛЬНАЯ БЛИЗОСТЬ
Иногда несколько минут душевной беседы значат для ребёнка гораздо больше, чем целый день, проведенный с вами вместе. То, что мы все время забеганные и озабоченные, точно не сделает наших детей счастливее, даже если мы считаем, что делаем это ради них и их благополучия.
Конечно, не всегда у родителей есть время на совместную игру с детьми, но в такие минуты делайте только то, что хочет ребенок. Не надо предлагать ему ваши варианты свободного времени. Время скоротечно, и ваши сыновья и дочери быстро повзрослеют, поэтому не теряйте времени и начинайте строить доверительные отношения с ними уже сейчас.
Пусть правило “первых трёх минут” вам в этом пригодится.
Ольга Савченкова Туфан Клинический психолог