fbpx

Okul Başarısında Ailenin Rolü

Okul başarısı bir öğrencinin belirlenmiş olan sonuçlara ulaşmasıdır. Başarısızlık ise çocuğun gelişim düzeyinin ve kendi sınırlarının altında başarılı olması ve bu durumu telafi edememesidir.

Başarısızlığın birçok nedeni olabilir. Bu nedenleri en basitiyle bireysel ve ailevi nedenler olarak iki gruba ayırabiliriz. 

  1. Bireysel nedenler, kaygının çok düşük ya da çok yüksek olması, motivasyon eksikliği, öğrenme güçlüğü, düşük benlik saygısı, gelişim dönemi özellikleri, psikolojik düzensizlikler olabileceği gibi, 
  2. Aileden kaynaklı nedenler, huzursuz ev ortamı, gerçekçi olmayan beklentiler, anne babanın olumsuz model olması, ailenin okula karşı olumsuz tutumları, çocuğa sınır koyamama, uygun çalışma ortamının sağlanamaması, anne babanın baskıcı tutumları olabilir. 

Aileler olarak bizlere düşen ilk görev çocuğumuz için uygun çalışma ortamı hazırlamaktır. Bu çalışma ortamı yeterli ışık almalı ve uygun ısıda olmalı, televizyon, müzik, sevilen kişilerin posterleri gibi uyarıcılardan uzak olmalıdır. Çalışma ortamını hazırladıktan sonra çalışmaya ne zaman başlanılacağına dair ortak bir karar almalısınız ve alınan karar gerçekleştirilirse, -alışkanlık kazandırılana kadar- ufak ödüllendirmeler yapabilirsiniz (sevilen programın izlenmesi, sevilen yemek, vb). 

Çocuğumuz ders çalışmaya başlamada sorun yaşıyorsa, ilk 5 dakika yanında durmalı ve ödevde ya da sorularda kendisinden istenileni anlamasında yardımcı olmalısınız. Ve mutlaka yeterli dinlenme araları verdiğinden emin olun. 

–    Okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de çocuğun sorumluluk almaya ve başladığı işi bitirmeye alışmasıdır. Yaşına uygun görevler vererek sorumluluk bilincini aşılayın. 

–    Başarılı olmuş olan kişileri ona sevdirin ve örnek gösterin. O kişinin karakteristik özellikleri ve çalışma şekli hakkında spontane sohbetler edebilirsiniz. Cümlelerinizin “kıyaslama” olarak algılanmamasına dikkat etmelisiniz. 

–    Okul arkadaşlarını tanıyın ve faydalı olacağını düşündüğünüz arkadaşlık ilişkilerini destekleyin. Uygun olmadığını düşündüğünüz arkadaşlıkları onunla konuşmalı ve nedenlerini de belirtmeniz gerekmektedir. 

–    Kendine olan güvenini sağlaması için cesaret verin ve başarıya motive edin. 

–    Öğretmenleriyle sık sık görüşün ve öğretmenlerinin önerilerini dikkate alın. 

–    Stres faktörlerini dikkate alıp psikolojik durumunu hesaba katın. Nitelikli zaman geçirip sizinle rahatça konuşacağı iletişim şekli geliştirin. 

–    Anne ve baba olarak okula olan tutumunuz aynı olmalı. Okul hakkında eleştirileriniz varsa bile bunu çocuğunuzun yanında konuşmamalısınız. 

–    Ders çalışma dışındaki zamanlarında sınırlara dikkat ederek istediği gibi geçirmesini sağlayın. 

–    Okuma alışkanlığı kazanmasını sağlayın. Bunun için sizin de örnek olmanız ve hatta evde okuma saatleri düzenlemeniz yararlı olacaktır. 

–    Dikkat eksikliği, özgün öğrenme güçlüğü vb. problemlerinin olup olmadığını öğrenmek için bir uzmandan destek alın. 

–    Okulu sıradan bahanelerle aksatmasına izin vermeyin. –    Düzenli tekrarlar yaptığından emin olun.

–    Yetenekleri ve hobileri konusunda teşvik edici olun ve destekleyin. 

–    Düzenli öğün ve gıda çeşitliliğini sağlayın. 

–    Uyku düzeninin bozulmamasına dikkat edin. 

–    Belli aralıklarla okul ve dersler hakkında durum değerlendirmesi yapın. 

–    Kapasitesinin altında uyarı düzeyi düşük bir sınıfta ise okul ile durumunu görüşün. 

–    Ve son olarak çocuğunuzda görme ve işitme problemi olabilir mi diye kontrole gidin.  

Aldığınız tüm önlemlere rağmen gelişme göremezseniz uzman yardımı almayı unutmayın.

GÖKÇE YILDIRIM
Psikolojik Danışman

Mesaj
1
Salt Psikoloji Enstitüsü'ne hoşgeldiniz! Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button