Önemli yaşam dönemlerinden biri olan orta yaş (elli yaş üzeri) bilgeliğin ve oturmuşluğun yanı sıra kendi zorluklarıyla gelir. Genç yetişkinlik ve ileri yaş arasındaki bu muhteşem geçiş dönemi iş hedeflerinde, ilişkilerde, aile sistemlerinde, yaşam tarzında, sağlıkta ve dış görünümde birçok değişikliği beraberinde getirir. İnsanın sistemi değiştikçe yeni vizyonlar ve hedefler belirlemek uyum sağlamayı kolaylaşacaktır. Değişimin kendisi normal ve olması gereken olsa bile fiziksel ve ruhsal bütünlüğümüzde stres yaratır. Doğamız için gelişim ve evrim kaçınılmaz bir yolculuktur. Bu yolculuğu bilinçli şekilde benimsemek onu çok daha tatmin edici ve benzersiz kılacaktır.
Genellikle yaşamın sonraki yıllarında arkadaşlarımızın yanı sıra ebeveynlerimiz de yaşlanır veya ölür, çocuklar büyür, evlerinden ayrılır ve kendi hayatlarını kurar, bazı insanlar uzun bir ilişkinin sonucu olarak evlilik sorunlarında zirveye ulaşır, bazıları emekliye ayrılır veya iş hayatındaki hızını yavaşlatır. Yaşlanmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak kaçınılmaz bir hal alır, ayrıca yaşamın bu döneminde maddi zorluklar da söz konusu olabilir. Bazı insanlar hayatlarını bu yaşam döngüsünün bir parçası olarak yeniden değerlendirdiğinde üzülür, geçmişle ilgili pişmanlıklar ve hayal kırıklığı yaşar. Fakat bu duyguları kabul etmek (yalnız değilsiniz, bu çok normal), hatalardan öz-şefkatli bir tutum ile ders çıkarmak çok önemlidir. Bu aşamayı yeni bir bakış açısı oluşturmak ve geleceğinize yeni hedefler belirlemek için bir fırsat olarak değerlendirin. Orta yaş krizine takılmadan geleceğimizi keşfetmek ve yeniden yaratmak mümkün. Unutmayın tüm bu hayat dersleriyle artık çok daha akıllısınız ve bunu bir avantaj olarak kullanabilirsiniz.
Oturup geleceğiniz için ne istediğinizi düşünmek ve hatta bunu yazıya geçirmek her zaman çok iyi bir fikirdir. Her nereye odaklanırsanız enerjiniz de oraya doğru akmaya başlayacaktır. Bunu iyimserlik ve minnettarlık ile yapın. Bir günlüğe yazın; söz uçar yazı kalır.
-Şimdi başarma şansınızın olduğu fakat geçmişte yapamadığınız için pişmanlık duyduğunuz neler var?
-Yaşlandıkça gelen bilgelikle, şimdi olmadığınız ya da geçmişte farkında olmadığınız kimsiniz? Kendinizi yeniden tanıyın.
-Şu anda hayattaki öncelikleriniz neler? Yeni siz olarak hayatınız için yeni hedefler belirleyebilirsiniz.
-Birey olarak neyi geliştirmek istersiniz?
-Ne öğrenmek isterdiniz? Yeni şeyler öğrenmek, beyninizi yenilemenin ve yaşlılık sonucu oluşan gerilemeyi önlemenin çok iyi bir yoludur.
-Yaşam tarzınızda neyi değiştirmek isterdiniz?
-Kazanmak istediğiniz yeni alışkanlıklar neler? Bu alışkanlıkları birer birer oluşturun ve biri hayatınızın bir parçası haline geldiğinde diğerine geçin.
Şirin Atçeken, MFT
Çift ve Aile Terapisti
EMDR Avrupa Akredite Danışmanı ve Süpervizörü
SE Avrupa Akredite Terapist