Değerli öğrenci arkadaşım,
Öncelikle şunu bilmelisin ki ders programının kalıplaşmış bir şekli, formatı yoktur. Başarıya direkt götürecek sihirli bir ders programı da yoktur. Programın asıl başarısının sizin gösterdiğiniz sabır ve azimde saklı olduğunu unutmayınız.
Hedefiniz nedir?
Başarılı olmak için bir amaç, bir hedef koy kendine. VE ‘Niçin ders çalışmalıyım?’ sorusunu sor. Bunun üzerine saatlerce düşünebilirsin. O ateşi içinde hissetmişsen olayın yüzde ellisini hallettin demektir. İlerde olmak istediğiniz bir hedefi A4 kâğıdına renkli kalemle yazıp odanızın içerisinde herkesin görebileceği bir yere asınız. Bu, içinizdeki ateşin devamlı yanmasını sağlayacaktır.
Öncelikle kendinizi tanıyın.
Öncelikle kendinizi tanıyın. Hangi saatte enerjiksiniz, hangi saatte ders çalışmak sizin için verimli oluyor, kaçta uykunuz geliyor, yemek saatleriniz nedir, hangi dersi kolay ya da zor anlıyorsunuz, arkadaşlarınıza ne kadar zaman tanımalısınız, seyrettiğiniz filmler, ailenizle geçireceğiniz vakitlerin hepsini düşünün ve bir kâğıda yazın. Bunu haftalık olarak yapın. Ders dışında hangi gün kime ve neye zaman harcadığınızı bilin.
Ders çalışma programınızı haftalık olarak düzenleyin. Haftanın her günü ne yapacağınızı yazın.
Tekrarlar dersi pekiştirmenizi sağlar.
Ders çalışma programında o gün içinde okulda gördüğünüz derslere tekrar saatleri ayırın. Örneğin salı günü okuldan çıktınız. İlk sıralara o günkü derslerin tekrarını koymanızda fayda görüyorum. Sayıların bol olduğu konuları çözerek, sözel ağırlıktaki konuları ise yazarak tekrar etmek hatırlamanızı kolaylaştıracaktır.
Konu çalışırken önemli gördüğünüz yerlerin altını renkli kalemlerle çizin. Bu ikinci tekrar yaptığınızda algıda seçicilik dediğimiz olayın işlerlik kazanmasını sağlar. Yani dikkatini çeken ilk yer, altını çizdiğiniz yer olacaktır. Örnek: Bir toplantıda 10 tane siyah takım elbise giymiş bir yerde birisinin bir beyaz takım elbise giydiğini düşünün. İlk dikkat çeken bu beyaz takım elbiseli olacaktır.
Görmezden gelmek sorunu çözmez.
Öğrencilerin ders çalışma programlarında zorlandığı derslere genelde çok yer vermediklerini görüyorum. Yanlış bir alışkanlık. Aksine zorlandığınız derslere öncelik vermelisiniz. Ve zamanı biraz daha uzun tutmalısınız. Bu derslerden kaçmak yerine çevrenizdeki olanakları kullanmayı da programlamalısınız. Örneğin matematikte zorlanıyorsanız daha iyi anlayan bir arkadaşınızdan destek almaya çalışın, öğretmeninize gitmekten çekinmeyin. Yardımcı kaynaklar alarak konuyu farklı açılardan öğrenmeye çalışın. Olduğu kadar yapın. Bunu yapmadığınız vakit dünyanın en iyi programının bile size hiçbir faydası olmayacaktır.
Benzer dersleri üst üste koymayın. Bir sözel dersten sonra bir sayısal ders çalışmaya özen gösterin ki bilgiler karışmasın.
Bir ders çalışma süresi 20 dakikadan az olmasın, 40 dakikadan fazla uzun sürmesin. Ancak matematik gibi problem çözerken birden kesemeyeceğiniz durumlar ve konu bütünlüğünü bozamayacağınız durumda bu 40 dakikayı makul düzeyde uzatabilirsiniz.
Mutlaka her ders çalışma sonunda 10 dakika dinlenme koyunuz. Bu dinlenme aralıkları bilgilerin sindirilmesi açısından önemli. Bu dinlenme aralıklarını kendinize ödül olarak sunun. Ancak dinlenirken 3T (TV, tablet, telefon) den uzak durun.
Ve son olarak, verimli okuyabilmek öğrenmenin en temel yoludur. Kitap okuma alışkanlığı hem kavrama ve düşünme yeteneğinizi geliştirir hem de genel kültürünüzü artırır. Gün içerisinde en az 15 dk. kitap okuyarak, okumanızı ve okuduğunuzu anlama hızınız artırabilirsiniz.
Gökçe YILDIRIM
Psikolojik Danışman